Ας υποθέσουμε πως πηγαίνετε στο super market και θέλετε να αγοράσετε ένα αφρόλουτρο, που εκτός από το να μυρίζει ωραία, πρέπει να είναι και φιλικό με το δέρμα σας. Πως θα επιλέξετε κάποιο που να ανταποκρίνεται έστω και να είναι κοντά σε αυτό που ζητάτε;
Μια σύντομη εισαγωγή: Τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν είναι ένα μείγμα διάφορων επιφανειοδραστικών σε νερό. Συνήθως η ποσότητα των επιφανειοδραστικών δεν ξεπερνάει το 40-50% της φόρμουλας. Σε αυτό το μίγμα μερικές φορές (εξαρτάται από τον παρασκευαστή), προστίθενται και κάποια άλλα συστατικά με σκοπό να προσδώσουν στο προϊόν συγκεκριμένες ιδιότητες. Στα σαμπουάν για παράδειγμα μπορεί να προστεθεί κάποιο συστατικό που θα κάνει ευκολοχτένιστα τα μαλλιά, κάτι άλλο που θα δίνει όγκο και πάει λέγοντας. Κάποιες φορές αυτές οι προσθήκες είναι πετυχημένες και κάποιες άλλες γίνονται απλά για να αναγραφεί στην ετικέτα του προϊόντος ώστε να πουληθεί ευκολότερα. Αυτά λοιπόν τα επιφανειοδραστικά είναι άπειρα. Ανιονικά, κατιονικά μη ιονικά, αμφοτερικά.. Στο super market βέβαια δεν πρέπει να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις για το εύρος των επιλογών που προσφέρονται και να αρκεστούμε σε αυτό που βρίσκουμε.
Πως επιλέγουμε;
Κανόνας πρώτος: Διαβάζουμε το INCI (την ετικέτα) του προϊόντος. Δύσκολο θεωρητικά, αδύνατον πρακτικά. Πως να γνωρίζει κάποιος όλα αυτά τα συστατικά που μόνο και να τα προφέρεις κινδυνεύεις να στραμπουλίξεις την γλώσσα σου; Υπάρχει λύση!! Έστω και με κάποιο συμβιβασμό.. Διαβάστε μόνο τα τέσσερα πρώτα συστατικά.
Το πρώτο ΠΑΝΤΑ πρέπει να είναι (και είναι) aqua, δηλαδή νερό.
Αν το δεύτερο συστατικό λέει πως είναι το LAURYL, αφήστε το εκεί που το βρήκατε και ψάξτε κάτι άλλο, κάνει επιθετικό καθαρισμό, είναι ερεθιστικό, προκαλεί αλλεργίες. Αν έχετε στο σπίτι κάποιο προϊόν που το περιέχει, το χρησιμοποιείτε σε έκτακτες περιπτώσεις (πχ αλλάξατε την ρεζέρβα του αυτοκινήτου χωρίς γάντια). Τα καλά νέα είναι πως δεν πολυχρησιμοποιείται. Παράδειγμα: Aqua, sodium lauryl sulfate… Ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Κανόνας νούμερο δύο:Στην τρίτη θέση θα πρέπει να υπάρχει μια betaine. Αυτό διότι: το SLES στην δεύτερη θέση (sodium laureth sulfate, ή sodium pareth sulfate, ή sodium coceth sulfate, η sodium mireth sulfate, είναι ανάλογα) πήζουν με άλατα. Αυτά εμπεριέχονται στις διάφορες betaine, που είναι επιφανειοδραστικά, ας πούμε, απαλά και εξουδετερώνουν σε μεγάλο βαθμό την επιθετικότητα των διάφορων SLES.
Έτσι λοιπόν, το οικονομικό προϊόν, επιθετικό για το δέρμα θα είναι έτσι: aqua, sodium laureth sulfate, sodium chloride (αλάτι κουζίνας για το πήξιμο!), coco betaine.
Η καλοφτιαγμένη φόρμουλα και λιγότερο επιθετική, θα είναι έτσι: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride. Με λίγα λόγια το αλάτι πρέπει να βρίσκεται META την betaine, ποτέ πριν.
Κανόνας νούμερο τρία:Αποφεύγετε αν είναι δυνατόν cocamide MEA, ή ΜEA ή TEA, επειδή κάνουν επιθετικό καθαρισμό και δραστική απολίπανση του δέρματος.

Υπάρχει όμως και ένας τρόπος να έχετε το καθαριστικό (σώμα, μαλλιά, πρόσωπο, χέρια) που θέλετε, με το χρώμα, το άρωμα και τις ιδιότητες που σας ταιριάζουν. ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!!! Είναι πανεύκολο, είναι οικονομικό και είναι ασφαλές.
Πως; Δείτε εδώ.